e-Slabire
 

Copii fără defecte

Cuvinte cheie :

Statul spaniol a autorizat la 21 aprilie, în premieră, selecţia embrionilor, cu scopul de a oferi cuplului şansa de a concepe un copil protejat de pericolul mutaţiilor genetice invalidante, prezente în familiile viitorilor părinţi.


Comisia naţională pentru reproducerea umană asistată din Spania a luat această decizie pornind de la legea spaniolă care are ca obiect reproducerea umană asistată din 2006. Această lege stabileşte dreptul de a recurge la o tehnică de selectare a embrionilor cu scopul de "a detecta bolile ereditare grave, apariţia lor precoce, fără a avea un tratament curativ postnatal.

Până la această decizie, comisia a analizat mai multe cereri care răspundeau parţial exigenţelor legii. Unele vizau mutaţii genetice responsabile de cancerul sânului, alteraţii ale unei gene asociate cu un tip de cancer endocrin, o maladie degenerativă a creierului...

Pentru Joan Brunet, responsabil al grupului de lucru din cadrul Societăţii Spaniole de Oncologie Medicală, fiecare cerere trebuie foarte atent studiată: trebuie ţinut seama de cele peste 40 de sindroame. Pentru el, antecedentele familiale sunt foarte importante.

Spania este, de altfel, a doua ţară, după Marea Britanie, care a autorizat utilizarea acestei tehnici. În octombrie 2008, primul bebe-medicament a venit pe lume pentru a-şi salva fratele, Andres, suferind de o formă de anemie ereditară. După acest caz, în Marea Britanie au mai fost acceptate încă două cereri de "bebe-medicament".

REACŢII
Biserica Ortodoxă a reacţionat, subliniind că "momentul decisiv pentru începutul vieţii umane este neîndoielnic fecundarea". Prin introducerea acestei diferenţieri de către medicina contemporană, se creează o anumită problematică scolastică, dar care are uriaşe consecinţe practice. Şi Vaticanul a luat poziţie. Susţinând "dreptul embrionului", prelaţi de la Vatican au atras atenţia că "aşa-numiţi embrioni de rezervă sunt distruşi sau utilizaţi pentru cercetarea care, sub pretextul progresului ştiinţific sau medical, reduce de fapt viaţa la nivelul unui simplu material biologic...".

jurnalul.ro

Mai multe despre acest subiect:

 
 

Poti comenta si tu acest articol. Spune-ti parerea aici!

Campurile marcate cu * sunt necesare.


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Aceasta sectiune este moderata si aparitia comentariului poate fi intarziata. Nu este nevoie sa retrimiteti comentariul.

 

Sfaturi de slabire pentru zodia in care te-ai nascut

Campurile marcate cu * sunt obligatorii!