e-Slabire
 

Scorul Apgar

Cuvinte cheie : e-slabire.ro, scorul apgar,

E-slabire.ro iti spune totul despre primele note din viata bebelusului tau: scorul Apgar!


In primele clipe de cand a venit pe lume, bebelusului i se taie cordonul ombilical si i se acorda primele ingrijiri necesare: ii sunt aspirate secretiile din nas, pielea ii este curatata, ii sunt aplicate picaturi in ochi. Apoi, medicul il verifica din cap pana in picioare.. Acest prim consult reprezinta evaluarea puiului tau: scorul Apgar!

Ce este scorul Apgar?

Scorul Apgar - evaluarea principalelor functii vitale ale bebelusului, tinandu-se cont de 5 semne: ritmul cardiac, respiratia, coloratia pielii, reflexele si tonusul muscular. E-slabire.ro a aflat ca pentru fiecare dintre acesti indici nota maxima este 2, iar cea minima 0. Daca bebelusului i se va acorda nota 2 la fiecare dintre cei 5 indici va primi nota maxima, adica scorul Apgar va fi 10.


Scorul Apgar 10 sau mai putin?

  • Respiratie si reflexe

Imediat dupa nastere, medicul va curata nasul bebelusului de secretii. Daca la aceasta neplacuta actiune, bebelusul reactioneaza prin plans, tuse, stranut sau tipat va primi 2 puncte pentru respiratie si 2 puncte pentru raspunsul la stimuli. Dar daca primul sau tipat este foarte slab va primi doar 1 punct si tot 1 punct va primi si daca respiratia sa nu este regulata.

  • Ritmul cardiac

Daca bataile inimii sunt peste 100 pe minut va primi 2 puncte iar daca sunt sub 100 va primi doar 1 punct.

  • Tonusul muscular

Daca bebelusul este foarte activ va primi 2 puncte. Daca prezinta doar o usoara flexie a membrelor, iar manutele si piciorusele nu sunt lipite de trunchi ci doar usor indoite, tonusul muscular ii este apreciat la 1 punct.

  • Coloratia pielii

Dupa coloratia pielii, medicul isi poate da imediat seama daca bebelusul a suferit de hipoxie la nastere. In cazul in care micutul are pielea roz primeste 2 puncte. Daca fata si trupul sunt roz dar mainile si picioarele sunt usor albastrii primeste doar 1 punct.

Scorul Apgar intre 8 si 10 inseamna o stare excelenta, iar bebelusul are nevoie de igrijiri de rutina. Bebelusul care primeste 5-7 puncte are o stare satisfacatoare, insa este este posibil sa aiba nevoie de ajutor respirator. Scorul Apgar mai mic de 5 inseamna ingrijiri medicale de urgenta.

 

 

 

Mai multe despre acest subiect:

 
 

Poti comenta si tu acest articol. Spune-ti parerea aici!

Campurile marcate cu * sunt necesare.


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Aceasta sectiune este moderata si aparitia comentariului poate fi intarziata. Nu este nevoie sa retrimiteti comentariul.