e-Slabire
Cautare:

e-Slabire
 

Tot ce trebuie sa stii despre fertilizarea in vitro

Cuvinte cheie :

Fertilizarea in vitro reprezinta o metoda de lupta impotriva sterilitatii, fiind folosita de aproximativ 20 de cand a fost nascut primul copil obtinut prin fertilizare in vitro (in 1978).


Cui ii este adresata fertilizarea in vitro?

Aceasta metoda este destinata in special femeilor cu anomalii ale trompelor uterine, anomalii care impiedica ovulele sa fie fecundate si sa migreze in uter. Insa sunt si alte patologiii in care poate fi adoptata metoda fertilizarii in vitro pentru ca acel cuplu sa poata avea un copil. Aceste patologii sunt specifice fiecarei femei in parte iar succesul acestei metode depinde de varsta, de starea de sanatate a pacientei, de istoricul bolilor genitale si al echilibrului hormonal, de timpul menstruatiei, de tratamente anticonceptionale etc.

In ce consta fertilizarea in vitro?

 Fertilizarea in vitro reprezinta pe scurt prelevarea de ovule de la femeie si punerea in contact cu spermatozoizii tatalui intr-un recipient special si in conditii speciale.

 Inainte de a recurge la acest tratament, medicul va discuta cu pacienta despre problemele pe care le-a intalnit in incercarea de a ramane insarcinata si totodata va face investigatii de specialitate pentru a decide daca aceasta metoda este adecvata situatiei cuplului (ecografie, analize imagistice, sanguine, se fac analize pentru a determina daca nu exista o infectie etc).

 Daca decizia a fost luata, mai intai se va face inhibarea hormonala ovariana ce dureaza aproximativ 2 saptamani, avand rolul de a preveni o ovulatie precoce si de a usura monitorizarea ovulatiei. Urmatoarea etapa consta in stimularea ovariana prin injectii zilnice, monitorizandu-se apoi ciclul menstrual prin controale ecografice si hormonale. Doza hormonala injectabila va fi apoi modificata in functie de modul de raspundere al pacientei la tratament.

 Dupa toate acestea se controleaza atent foliculii ovarieni pentru a se sesiza dezvoltarea ovulelor si se efectueaza analize pentru dozarea hormonilor sexuali din sange. Atunci cand sunt obtinute conditiile optime se va administra un nou hormon in vederea pregatirii ovocitelor pentru recoltare. Acest hormon este HCG si se administreaza tot injectabil. Dupa 36 de ore de la administrarea HCG se va realiza o punctie foliculara transvaginala sub control ecografic si anestezic, metoda ce dureaza 10-20 de minute. Ovocitele prelevate se evidentiaza la microscop si daca sunt normale se introduc intr-un mediu special de cultura urmand sa fie pusi mai apoi in contact cu spermatozoizi. Este evident ca in ziua punctiei foliculare tatal va trebui sa obtina o proba de spema.

 Dupa aproximativ 18 ore se verifica dezvoltarea oului. La 48-72 de embrionii vor fi introdusi in uter prin tehnica numita embrionotransfer. Embrionotransferul nu necesita anestezie, fiind o metoda blanda, delicata. Dupa doua saptamani de la implantarea in uter a embrionilor se face testul de sarcina din sange.

Care sunt riscurile acestei metode?


In 5-10% poate sa apara sindromul de suprastimulare ovariana si pacienta trebuie atent monitorizata dupa embrionotransfer. In timpul punctiei pot fi atinse unele organe pelvine precum: vezica urinara, intestin subtire, intestin gros, vase de sange etc. Mai exista riscul de dezvoltare itrauterina a mai multor embrioni insa cu malformatii congenitale.

kidz.ro

Mai multe despre acest subiect:

 
 

Poti comenta si tu acest articol. Spune-ti parerea aici!

Campurile marcate cu * sunt necesare.


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Aceasta sectiune este moderata si aparitia comentariului poate fi intarziata. Nu este nevoie sa retrimiteti comentariul.

 

Sfaturi de slabire pentru zodia in care te-ai nascut

Campurile marcate cu * sunt obligatorii!